Archívum - Hírek 2010>
Megújult a hidvégardói óvoda
2010. október 12.
 

A hidvégardóiak 13.339.187 forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

Hidvégardó Község Önkormányzata még 2009. novemberében benyújtotta pályázatát az Észak-Magyarországi Operatív Program keretén belül meghirdetett ÉMOP-4.2.2-09. kódszámú, "Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (akadálymentesítés)" elnevezésű egyfordulós pályázati felhívásra. A benyújtott pályázat címe: "Napköziotthonos Óvoda akadálymentesítése Hidvégardó községben"- közölte honlapunkkal Matusz Tamás az észak-borsodi település polgármestere.
A pályázati döntés alapján a hidvégardói önkormányzat 14.041.250 forint összköltségvetésű projekt megvalósítására 13.339.187 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott fejlesztés elkészült, és az idei esztendőben, augusztus közepén meg is történt a műszaki átadás-átvétel.
A munkálatok eredményeként lehetővé vált az épületbe történő akadálymentes bejutás és közlekedés. Megvalósult egy gyermek és egy felnőtt mozgássérült WC, valamint az épület melletti akadálymentes parkoló. A nagyothallók segítségére elhelyezésre került egy mobil indukciós hurok. A gyengén látók és vakok tájékozódását pedig kontrasztos betűkkel és braille írással ellátott tájékoztató táblák segítik.
A projekt céljával összhangban a fejlesztés befejeztével létrejött egy XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő alapfokú oktatási intézmény, amelyben a gyermekek és felnőttek számára egyaránt megvalósulhat az egyenlő esélyű hozzáférés és használat.

VÁLASZTÁS 2010
2010. október 4.
 

HIDVÉGARDÓ TELEPÜLÉS VÁLASZTÁS EREDMÉNYEI
Polgármester választás

A polgármester Matusz Tamás FÜGGETLEN jelölt lett.

Érvényes szavazatok száma
Jelölt neve
Jelölő szervezet(ek)
Kapott
érvényes
szavazat
%
1
Matusz Tamás
FÜGGETLEN
228
77,29
2
Takács Tibor
FÜGGETLEN
67
22,71

További részletek, eredmények»
Kisebbségi eredmény»

Akadálymentes hírlevél
2009. szeptember 17.
 
Tisztelt Hidvégardóiak!

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázat sikeres pályázóiként Hidvégardó községben megvalósult a POLGÁRMESTERI HIVATAL komplex akadálymentesítése. A pályázat közreműködő szervezete a Váti Kht.
Az esélyegyenlőségi törvény írja elő az akadálymentesítést, mely mint fogalom egyre nagyobb körben ismert, és egyre szélesebb értelemben alkalmazzák.
Alapvető értelmezése szerint a fizikai, szellemi és érzékszervi fogyatékkal élők számára olyan környezet kialakítását jelenti, mely segíti korlátok nélküli közlekedésüket, tájékozódásukat, és általában minden olyan tevékenység elvégzését, amelyben fogyatékosságuk miatt akadályoztatva vannak. Kiszélesítve a kört, ugyanez a segítség hasznára lehet az idősebbeknek is, de akár mindannyiunknak is.
A fogyatékosság megnyilvánulása és mértéke igen sokféle lehet. Más segítségre van szüksége egy gyengén látó, vagy akár teljesen vak embertársunknak, ismét más segítséget vár el egy rosszul halló ember. Súlyos, halmozott fogyatékosság esetén már segítőre is szükség van. A komplex akadálymentesítés célja, a különféle fogyatékosságban szenvedők egyszerre történő "kisegítése".
Hidvégardó Község Önkormányzata törvényi kötelezettségének teljesítése érdekében 2007. szeptemberében sikeres pályázatot nyújtott be Polgármesteri Hivatalának komplex akadálymentesítésére. A Magyar Állam és az Európai Unió által nyújtott támogatásnak, és az Önkormányzat által biztosított forrásnak köszönhetően 10 513 862 Ft értékű beruházás valósulhatott meg. A Polgármesteri Hivatal komplex akadálymentesítése során az épület közelében akadálymentes parkolót létesítettek, a hivatal bejáratához a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők bejutását könnyítő rámpát építettek.
A fizikai akadálymentesítés keretében az ajtókat kicserélték, akadálymentes mosdót és WC-t építettek, valamint a mozgáskorlátozottak érdekében a küszöböket eltávolították. Az infokommunikációs akadálymentesítés biztosítása érdekében a közlekedő útvonalak mentén a burkolatban vezetősávok kialakítására, az ajtók kontrasztos festésére került sor, a hallássérültek eligazodásának segítésére pedig indukciós hurok rendszert telepítettek. Az önálló ügyintézés elősegítése érdekében akadálymentes információs pultot szereztek be.
A megvalósult beruházásnak köszönhetően a településen élők számára az ügyfélszolgálatok elérhetőbbé váltak.

Matusz Tamás polgármester

XII. Ardói Szüreti Kulturális Fesztivál
2008. szeptember 29.
 

2008. szeptember 27-én (szombaton) Hidvégardó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete, a Teleház és a Hidvégardóért Közalapítvány Kuratóriuma kellemes őszi időben rendezte meg a XII. Ardói SZÜRETI KULTURÁLIS FESZTIVÁLT.
A Kastélyudvarban már kora délelőtt megkezdődött a vásárosok és a büfések kipakolása, a csúzdás-ugrálóváras beszerelése.
A kézművesházban szakavatott kezek segítségével az érdeklődő gyerekek különböző kézügyességeket igénylő termékeket készítettek.
13.30-órától kezdődőtt a Szüreti felvonulás a Tornai úton a Papp-kúriától a Gedeon-kastélyig. A felvonulást egy lovas-kocsi vezette, melyet a bodvaszilasi mazsorett csoport menettánca követett, ezután a Makranci és a Szepsi településről érkezett vendégek és a helyi lakosok vonultak. A lovas-kocsin ülő kisbíró dobpergése, és hangos programismertetése invitálta a még otthon tartózkodó helyi lakosságot a rendezvényre. A felvonulás közben a kapuk előtt álló, a felvonulást néző férfiakat, nőket vidám boros gazdák borral kínálták.
A mazsorettek többször megállva rövid kis táncprogramot mutattak be, míg a szomszédos szlovákiából érkezett vendégek hangulatos nótákkal, dalokkal szórakoztatták az utca embereit.
A szüreti felvonulást követően Matusz Tamás polgármester a Gedeon-kastélyban Merényi József fanyűvő- fafaragó népi iparművész időszaki kiállítását nyitotta meg melyet a vendégek nagy érdeklődéssel tekintettek meg. A kiállított termékek között megtalálhatók voltak kopjafák, boroshordók, település címer, praktikus háztartási eszközök.

15.00 órától a Gedeon-kúria szabadtéri színpadán megkezdődött a kulturális program.
A vendégeket Matusz Tamás polgármester köszöntötte, aki köszönetet mondott a támogatóknak, akik hozzájárulásukkal segítették a rendezvény sikerességét, a tartalmas programok megszervezését.

A Szüreti Kulturális Fesztivált Gúr Nándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki rövid beszédében kiemelte Hidvégardó település kiemelkedő igényes faluképét, rendezett, tiszta, virágos utcát, gondozott épületeit, majd megemlítette a várható fejlesztéseket, a 2009 évre tervezett szennyvíz beruházást, mely tovább fogja javítani a település helyi lakosainak életkörülményeit, a vállalkozások működési minőségét, illetve bizonyára jobban felkelti majd a befektetők érdeklődését is. Megnyitójának zárásaként a megjelent vendégeknek kellemes szórakozást kíván.


Matusz Tamás polgármester, Gúr Nándor országgyűlési képviselő

Groovehouse együttes

A fesztivál első programjaként a Virágos Hidvégardóért verseny eredményét kihirdették, majd az első négy helyezett részére átadták a díjakat.
Ez követően megkezdődtek a fesztiválműsorok.
Elsőként a helyi óvodások vidám műsort adtak, majd a bódvaszilasi Körzeti Általános Iskola mazsorettjeinek táncos bemutatóját láthatta a közönség.
További programok voltak: Makrancról a Cserepszín énekkórus, majd Szepsiből az Egressy Béni énekkar énekelt Kozsár Zsuzsanna vezényletével.
Igazi fesztiváli hangulatot teremtett a miskolci Menyhért táncstúdió bemutatója. A szüret mulatságot a szabadtéri színpadon a Budapestről érkezett sztárvendég: a Groovehouse együttes könnyűzenei műsora zárta.
A szüreti fesztivált a helyi lakosság és vendégeik számára a Művelődési Házban rendezett zárkörű szüreti bál zárta.

IX. Ardói Falunapok
2008. június 8.
 

2008. június 8-án került megrendezésre a IX. falunap.
Programok voltak:
10.00 órától Kézműves foglalkozás a Kézművesházban
15.00 "Mesél a csend" címmel Molcsányi Jenő tájképfestő művész időszaki kiállításának megnyitója a Gedeon-kúriában.
A vendégeket Matusz Tamás polgármester köszöntötte
A kiállítást Füzesséri József Szikszó város polgármestere nyitotta meg.
A megnyitót követően a vendégek megtekintették a kiállítást, majd a Gedeon-kúria szabadtéri színpadán folytatódott a falunapi program.
Közreműködtek:
- A helyi óvodások és iskolás gyermekek
- A bódvaszilasi iskola 8. osztályos tanulói
- Makranci "Cserépszín" énekkórus
- Edelényi iskola néptáncsoportja
- Péderi népdalkör
- "Menyhért Táncstúdió" - Elegáns standard, modern és vérpezsdítő latin amerikai táncokkal
- A Falunap sztárvendége az UNISEX együttes volt.
A falunap vendégeinek egész nap kirakodóvásár, büfé, a gyermekeknek ingyenes csúzdázási lehetőség állt rendelkezésre a kastélykertben gyermeknap alkalmából. Az önkormányzat 6 üstben főzött babgulyással és süteménnyel vendégelte meg a falu lakóit. Az egész délutánt betöltő programok kellemes szórakozást biztoítottak a falu lakóinak és a szomszédos szlovák vendégeknek.

XII. Ardói Szüreti Kulturális Fesztivál
2008. szeptember 23.
 

Hidvégardó Községi Önkormányzat Képviselőtestülete, a Teleház és a Hidvégardóért Közalapítvány Kuratóriuma nevében tisztelettel meghívjuk a 2008. szeptember 27-én (szombaton) megrendezésre kerülő XII. ARDÓI SZÜRETI KULTURÁLIS FESZTIVÁL rendezvényre.
Program

A rendezők nevében tisztelettel :

Kovács Lászlóné Kuratóriumi Elnök Matusz Tamás polgármester

Felhívás Környezetszépítésre
2008. június
 

Tegyünk többet a virágos Hidvégardóért!
Hidvégardó Község Önkormányzata, valamint a Hidvégardóért és annak Ifjúságáért Közalapítvány meghirdeti a "Virágos Hidvégardóért" pályázatot.A pályázatra olyan hidvégardói családi házak tulajdonosai, bérlői és intézmények/cégek nevezhetnek, amelyek az ingatlanuk előtti, illetve az azt körülvevő terület (kert, tornác, ablakpárkány) virágosításáért, a zöldfelület gondozásáért sokat tesznek, tudatosan alakítva ezzel szebbé környezetüket. A pályázók között az első három helyezettet díjazzuk és különdíjat is, odaítélünk.
1. díj: 30 000.-Ft (+ elismerőtábla községcímerrel)
2. díj: 20 000.-Ft
3. díj: 10 000.-Ft
4. Különdíj: 5.000.-Ft
A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el.
Nevezni név, lakcím, telefonszám feltüntetése mellett 3 db fényképpel lehet, amelyeken a pályázó bemutatja a lakó-vagy munkahelyi környezetének szebbé, virágossá tételéhez tett erőfeszítéseit és annak eredményét. A pályázatban kérjük feltüntetni, hogy melyik kategóriában-családi ház, intézmény/cég- kíván a pályázó részt venni.
A pályázatokat: 2008.július 20-ig várjuk az alábbi címre.
Polgármesteri Hivatal, 3768 Hidvégardó, Tornai út 106.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre szeptember 27-én , a Szüreti Kulturális Fesztivállal egybekötve tartjuk

Arany János Általános Iskola 8 osztályosok ballagása
2008. június
 

2008. június 13 (péntek) Arany János Általános Iskola 8 osztályosok ballagása.

Gömör-Tornai fesztivál keretében Hidvégardói programsorozat
2008. június 18.
 

A játszóházban a lakosság és az idelátógatók kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ezzel is felelevenítve és megőrizve a népi hagyományokat. Ezzel párhuzamosan falusétára és a község külterületén látványos túrákra várjuk az érdeklődőket az Alsóhegyre, a Tornai-dombság magaslataira (Szent János-kő, Nagy-kő). Este az Esztenázs népzenekar tart táncházat.

Szent István Király és az Új kenyér ünnepe alkalmából kenyérsütés
2008. augusztus 19
 

Az idén is sor kerül a Szent István király tiszteletére és az Álamalapítás ünnepére az új kenyér és kenyérlángos sütésére. Ez a program évek óta megrendzésre kerül Burinda János bácsi udvarán, ahol is udvari kemencében sülnek a finomságok.


Archívum

Válllalkozóvá válás segítésére
2008. június 8.

Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ PÁLYÁZATOT HIRDET
Az álláskeresők vállalkozóvá válását segítő vissza nem térítendő támogatások igénybevételére.
A pályázatokat folyamatosan, de legkésőbb 2008. október 31-ig lehet benyújtani- a pályázati dokumentációkban meghatározott feltételekkel- a regisztrálás helye szerint illetékes kirendeltségre.
További információ kérhető a Munkaügyi Központ illetékes kirendeltségein, valamint a http://emrmk.afsz.hu oldalról letölthető a Pályázatok menüpontból.


TÁMOP tájékoztató
2008.június

Az Európai Szociális Alap támogatásával elindult a TÁMOP 1.1.2."Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért" című konstrukció.
Ennek keretében megkezdődött 2008.április hónapban a szárazépítő képzés 12 fő és a kőműves képzés 15 fő részvételével..
A program célja, hogy az: Alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, pályakezdők, idősebb koruk miatt elhelyezkedési nehézséggel küzdők,
a gyermekgondozás vagy hozzátartozó ápolását követően munkaerő-piaci nehézségekkel szembesülő emberek új esélyt kapjanak a beilleszkedésre, továbbá akiknek családját többgenerációs munkanélküliség sújtja, a program által munkához jussanak.
A TÁMOP 1.1.2 programról bővebb felvilágosítást kérhetnek a 48/341-117-es telefonszámon, vagy személyesen az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Edelényi Kirendeltségén Bártfay Viktor ESZA koordinátornál, Oláh Katalin esetmenedzsernél és Kalocsai Károly roma-mentor-asszisztensnél.

Magyar-Szlovák EURO-Regionális Munkaügyi Tanácskozás Hidvégardóban
2008. jún
ius

Munkanélküliség, foglalkoztatottság, helyzetelemzés, térségi felzárkóztatás, társadalmi összefogás, programok, projektek. Az Európai Unió alapokmánya a Római Szerződés, amelyben rögzítve lettek az áruk, a szolgáltatás, a munkaerő és a tőke szabad áramlása. Ennek szellemében került megrendezésre 2008. május 15-én Hidvégardóban az-az euroregionális tanácskozás, amelynek témája a külföldi munkavállalás volt. A rendezvény előadásait követően kötetlen beszélgetésre került sor, amely során tisztázták a munkaviszony létesítésével kapcsolatos kérdéseket, a vállalkozók munkaerő igényeit, az azokhoz kapcsolódó személyi és egyéb feltételeket. A rendezvények házában került sor kora délután az Állásbörzére, ahol közel 200-an jelentek meg, ahol a Kassa környéki ipari parkba, és egyéb vállalkozásokba toboroztak munkásokat.

Bor-és süteménysütő verseny

2008. június

Az idén május 3-án szombaton került megrendezésre a Bor és Süteménysütő verseny. A benevezett borokat és süteményeket 3-3 tagú zsűri minősítette. A borversenybe 9 gazda nevezett be 11 féle borral. Az idén először Szlovákiából is érkeztek a versenyre. A borbírálat eredménye:
1. helyezett: Kristóf Béla 2007-es vörös, cveiger bora
2. helyezett: Eperjesi László 2006-os fehér, zalagyöngye és rizling bora.
3. helyezett. Kristóf István 2007-es fehér, bianka bora.
Külön díj: Molnár József 2007-es sárga, konkordi bora
A süteménysütő versenyre 15 helyi hölgy, 18 féle süteménnyel versenyzett.
1. helyezett: Gergelyné Mészáros Mária Pergolt diós süteménye
2. helyezett: Kalász Endréné gumi tortája
3. helyezett Medve Istvánné Pávaszem süteménye
4. Különdíjat kapott: Diményné Horváth Zsuzsanna Grillázskoszorúja.

Archívum: 2010>|Főoldal
Képek a településről
© 2005 - 2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.