Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A kedvezményezett neve: Hidvégardó Község Önkormányzata
A projekt címe: Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése - Hidvégardó és Bódvalenke községekben
A szerződött támogatás összege: 58.747.529 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

a projekt tartalmának bemutatása
A projekt célja a Hidvégardón és Bódvalenkén lévő orvosi rendelők és szolgálati lakás felújítása, a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, az egészségügyi alapellátó-rendszer eredményességének és hatékonyságának, valamint prevenciós funkcióinak fokozása. Az egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztése által az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítése, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklése a cél. Az új eszközök beszerzése lehetővé teszi olyan vizsgálatok elvégzését, melyek miatt a lakosság a városi kórházba utazna. Az alapellátáshoz sorolt szolgáltatások fejlesztésének keretében a háziorvosi szolgálatnak helyt adó épületek kerülnek fejlesztésére két konzorciumi partner összefogásával két településen valósul meg, melyek Hidvégardó és Bódvalenke. A települések Borsod-Abaúj-Zemplén megye Edelényi járásában, az Aggteleki Nemzeti Parkhoz közeli területen helyezkednek el. A tagok a konzorcium vezetőjévé Hidvégardó Község Önkormányzatát választották. A háziorvos körzetébe nem csak Hidvégardó és Bódvalenke község tartozik, hanem Becskeháza és Tornaszentjakab települések is, amely községek támogatják a projektet, de a fejlesztésben nem kívánnak részt venni. A térség az elhelyezkedéséből és gazdasági helyzetéből is adódóan olyan hátrányokat szenved, mely meggátolja a fejlődés, kitörés lehetőségét, ezáltal a társadalmi, szociális, egészségügyi tényezőket is negatív irányba mozdítja el. Ennek következtében olyan lakossági összetétel alakult ki, amely számos problémával küzd az egészséges életvitel terén. Az Edelényi járást jellemző mortalitási és morbiditási mutatókról elmondható, hogy a teljes korosztályban a keringési rendszer betegségei és a daganatok miatt halt meg a legtöbb férfi és nő. A nőknél a daganatok részaránya a jellemző, míg a férfiaknál a keringési rendszer betegségei a számottevők. A térséghez hasonlóan ezeken a településeken is növekszik az idősek aránya. Bódvalenke lakosságának 95%-át teszik mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű romák, akiknek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése nem felel meg a mai elvárásoknak.

Megvalósult az épületek hőszigetelése (alap, lábazat, oldalfal, mennyezet), nyílászárók cseréje és, tetőszerkezet cseréje Bodvalenkén, Hidvégardón fűtéskorszerűsítés keretében bioenergetikai fűtésre átállás napelemek telepítésével együtt.
Parkolók kialakítására is sor került a projekt megvalósítása során, Hidvégardón és Bódvalenkén. A fejlesztések keretében 4-4 db parkoló – köztük 1 db akadálymentes parkoló – került kialakítása

- a projekt befejezésének dátuma: 2019.06.19.

- projekt azonosító száma: TOP-4.1.1-15-BO1-2016-00056

Hidvégardó megvalósult beruházás
Bódvalenke megvalósult beruházás


Képek a településről
© 2005 - 2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.