Földrajzi jellemzők

Hidvégardó Északkelet-Magyarországon, BAZ megyének Szlovákiával határos részén, az államhatárral kettéosztott Gömör-Tornai karszt kistájain terül el a világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Park és az Országos Kéktúra Útvonal határán. Északi része az Alsó-hegy, középütt a Bódva-völgy, déli határa a Tornai-dombság területére esik.

Miskolctól észak felé 75 km-re, a 27-es számú főút végétől alig 2 km-re található - közvetlenül a szlovák határ mentén.

Megközelíthetőség


Hidvégardó a Miskolc-Ózd viszonylatú 26-os útról Sajószentpéternél jobbra letérve a Sajószentpéter-Tornanádaska viszonylatú 27-es számú főútvonalon a határállomásig haladva, majd onnan ismét jobbra letérve alig 2 km távolságra található.
A Sajószentpéter-Tornanádaska viszonylatú útvonalon történelmi műemlékekben gazdag településeken (Edelény, Szendrő, Szalonna, Perkupa), illetve csodálatos dombokkal, hegyekkel körülvett földrajzi környezeten, jó minőségű úton haladhatnak az utazók. A Szendrő-Tornanádaska-Hidvégardó viszonylatú útszakasz 2008 évben került felújításra.

A településre a Borsod Volán autóbusz járatokat közlekedtet.

Vasútállomása nincs. A legközelebbi vasútállomás Tornanádaskán található.

A település külterületén volt a szlovák-magyar kishatár-átkelőhely, mely 2007 decemberében megszűnt.

2007. december 21-jétől Magyarország "schengeni-övezethez" tartozik, schengeni tagállam. A schengeni egyezmény eredményeként a Schengeni tagállamok közti határok átlépésekor az állampolgároknak már nem kell felmutatniuk útlevelüket vagy személyazonosító igazolványukat. Így a Magyar - Szlovák szárazföldi határmentén megszűnt a régi határátkelőhely és az ellenőrzés,az átkelők egyszerűen továbbhajthatnak az úton és a határt már nem csak az eddigi határátkelőhelyeken léphetik át. A határellenőrzés megszűnése mindenkire vonatkozik, azon személyekre is, akik nem EU állampolgárok.

A település határának leírása

Hidvégardó határában található a Tornai dombsághoz tartozó Szent János-kő a Sas völggyel, a Nagykő és a Kocír-tető. Ezek közül leghíresebb a Szent János-kő, melyben három barlangrendszert ismerünk: Komi-lyuk, Tündike-barlang és a Medve-barlang. Ezek az üreg jellegű barlangok képződményekben szegények, mindössze a falakon itt-ott találhatók apró borsóköves foltok. A Nagykő is ismerté vált a csúcsáról elénk táruló csodálatos Bódva-völgyi panorámáról, s nem kevésbé az ifjúság számára kedvelt téli sportolási lehetőségekről, így a szánkózásról és síelésről egyaránt.
Nagykő

A község éghajlata mérsékelten hűvös és mérsékelten nedves, ahol évente kevesebb mint 1850 órán át süt a Nap. Évente mintegy 650 mm csapadék várható. A településre A Bódva völgyével párhuzamos szelek (Ny-K, K-Ny) vannak leginkább hatással.

Vízrajz: A település határában két élő vízfolyás is található: a Bódva folyó és a Sas-patak. Közvetlenül a falutól északra fut a Bódva, míg a Sas patak a település délnyugati szélét érintve folyik be a Bódvába. Az említetteken kívül még számos forrás található a területen, melyek közül a település déli határában lévő Kalangyos-forrás és az északi részen található Tapolca-forrás a legismertebbek.

Földtan: Hidvégardó földtanilag az Aggtelek-Rudabányai-hegység területén fekszik, mely takarós szerkezetű (a különböző kőzetsorozatok egymás mellett és fölött is előfordulnak). A hegység felszínét szárazföldi külső erők formálták és ennek eredményeképpen karsztjelenségekkel sűrűn tagolt tönkfelszínné egyengetődött. A vidék talajai többnyire a jelenkor termékei, a triász mészkövön redzinákat találunk, míg a Bódva völgyére a nyers öntéstalajok, a Tornai-dombságra agyagbemosódásos barna erdőtalajok a jellemzők.

Élővilág. Jellemző növényvilág: gyertyán, tölgy, kislevelű hárs, magas kőris, mezei szil, vadcseresznye, barkócaberkenye, molyhos tölgy, mézgás éger, virágos kőris, galagonyafajok, vadrózsák stb. E vidék ritka és értékes nyövényei: tornai vértő, kockás liliom, tarka nyúlfarkfű, leánykökörcsin, tarka imola, magyar repcsény, kaukázusi varjúháj, sziklai perje, sárga kövirózsa, tavaszi hérics.
Az állatvilágban megtalálható: darázsölyv, fekete harkály, levéllábú és feketelábú szitakötő, laposhasú acsa, kecskebéka, kockás sikló, haris, fekete és fehér gólya stb.

Képek a településről
© 2005 - 2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.